گزارش دیجیکالا ۱۴۰۲
ما و برندهایی که به ما اعتماد میکنند
از شیر مرغ تا جان آدمیزاد
ما و برندهایی که به ما اعتماد میکنند
از شیر مرغ تا جان آدمیزاد
برای یک فروشگاه آنلاین مثل دیجیکالا، تنوع کالاها و برندهای فعال و عرضه شده در آن، از نظر کمی و کیفی بسیار مهم است. سال 1402 و با ادامه ممنوعیت ورود کالاهای خارجی، برندهای ایرانی در دیجیکالا بسیار فعال بودند و میزان فروش برندهای معتبر گروههای کالایی مانند لوازم خانگی نشان میدهد بسیاری از این برندها به دیجیکالا به عنوان یکی از مهمترین بسترهای فروش کالاهایشان توجه داشتهاند.
برندهای ایرانی فعال در دیجیکالا
سهم برندهای ایرانی از مجموع فروش دیجیکالا
رکوردشکنی دیجیکالا در تنوع کالاها
دیجیکالا در سال ۱۴۰۲ هم مسیر رشد تنوع کالایی خود را ادامه داد. در این سال، میلیونها کالای جدید به فروشگاه آنلاین دیجیکالا اضافه شده و تنوع کالایی به 12/5 میلیون کالای مختلف رسید.
آماری که رشد تقریبا ۳۰ درصدی را نسبت به سال ۱۴۰۱ با 9/7 میلیون کالا نشان میدهد. تنوع کالاها در دیجیکالا، در بازه پنج ساله از سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۲، رشد 12/5 برابری را تجربه کرده است.
اگر دیجیکالا موزهای بود که از هر کالا یک عدد به عنوان نمونه در معرض دید بازدیدکنندگان قرار میداد، ۴ برابر موزه هرمیتاژ روسیه و ۳۲ برابر موزه لوور فرانسه اقلام و اشیا برای نمایش داشت.
نیلوفر نشاط/ مدیرکل تیم استراتژی و بینش بازرگانی دیجیکالا: سال 1402 برای تیم ما همراه با چالشها و یادگیریهای جدیدی بود که باعث شد بتوانیم برای رد شدن از این چالشها، هم ابزارهایمان را بهبود دهیم و هم در راستای شناخت بهتر کسبوکار و محیطی که در آن کار میکنیم، ماموریتهای جدیدی به ماموریتهای تیممان اضافه کنیم.
تیم ما (که با تیمهای گروههای محصولی مختلف کار میکند) با چالشهای خاصی روبهرو است؛ نیازها و چالشهای هر کدام از این کسبوکارها متنوع و منحصربهفرد است که سعی کردیم با بررسیهای عمیق هر صنف و با تکیه بر دادههای داخل دیجیکالا، سایر فعالان حوزه آنلاین و آفلاین و همچنین تعیین تحلیلگر ویژه برای هر تیم، این نیازها را پوشش دهیم.
چالش دیگری که پیوسته با آن روبهرو هستیم تغییرات اقتصادی داخلی است که قابل پیشبینی نیستند، مانند قیمت دلار، ممنوعیتهای واردات یا فروش کالاها و تغییرات زنجیره تامین که متاثر از سیاستهای کلان کشور هستند. تاثیری که این عوامل روی کار ما میگذارد مطابق با پیشبینی ما نیست و تاثیراتی به دنبال آن روی برنامهریزیهای تیمهای مرتبط همچون عملیات میگذارد که باعث بالا رفتن هزینهها، فروش از دسترفته یا هدررفت منابع میشود. در نهایت سعی ما در تیم استراتژی و بینش بازرگانی این است که با مجهزتر کردن خودمان به ابزارهای تحلیل و دانش عمیقتر نسبت به کسبوکارهای فعال در دیجیکالا، در راستای استراتژیهای سازمان موثرتر و چابکتر عمل کنیم.
علی نوری/ مدیر تیم کالای سوپرمارکتی: بهصورت تخمینی میتوان گفت از سهم 6 درصدی بازار تجارت الکترونیک، بخش کمی متعلق به بازار محصولات سوپرمارکتی است. باور دارم عموم مردم اطلاع دقیقی از خرید محصولات سوپرمارکتی بهصورت آنلاین ندارند یا هنوز اعتمادشان نسبت به این نوع خریدها جلب نشده است وگرنه از لحاظ تنوع سرویس و محصول و حتی بهصرفه بودن قیمتها، این نوع خرید شرایط بهتری را عرضه میکند. بهنظر میرسد این صنعت بهدرستی در بین مردم جا نیفتاده و اطلاعرسانی درستی درباره خرید آنلاین محصولات سوپرمارکتی نشده است. از سوی دیگر نبود امکان توزیع و فروش کالای تعزیراتی که سبد ساز هستند و جزو کالای اساسی زندگی مردم بهحساب میآیند، باعث شده تا شرکتهای آنلاین فروشنده این محصولات، مشتریان زیادی را از دست دهند.
گوشی موبایل اپل مدل iPhone 13 دو سیمکارت ظرفیت ۱۲۸ گیگابایت و رم ۴ گیگابایت در سال ۱۴۰۲ رکورد بیشترین ارزش ریالی فروش را به خود اختصاص داده است. این در حالی است که آیفون ۱۴ و ۱۵ نیز به بازار عرضه شده ولی به دلیل غیرقانونی بودن واردات، امکان عرضه آن وجود ندارد و صرفا در بازار آیفونهایی که بهصورت قاچاق وارد میشوند در دسترس هستند. اقبال مشتریان به مدل آیفونی که دو سال پیش عرضه شده نشان از علاقه کاربران ایرانی به این برند دارد. در مقابل، به نظر میرسد گوشی موبایل پرچمدار سامسونگ یعنی Galaxy S23 Ultra در دیجیکالا بازی را به اپل باخته است. این گوشی پرچمدار در سال 1402 چهارمین کالای پرفروش براساس فروش ریالی شد. رتبه بعدی پرفروشترین کالای دیجیکالا از لحاظ ارزش ریالی در سال ۱۴۰۲ به یکی از گوشیهای سامسونگ میرسد؛ گوشی موبایل سامسونگ مدل Galaxy A54 5G دو سیمکارت ظرفیت ۲۵۶ گیگابایت و رم ۸ گیگابایت. این گوشی موبایل کمتر از 20 میلیون تومان قیمت دارد و جزو گوشیهای میانرده سامسونگ محسوب میشود.
کیومرث نوذری/ مدیر ارشد گروه کالایی موبایل دیجیکالا: سال 1402، سالی پر از چالش برای تیم موبایل بود. مهمترین مساله این بود که تخصیص ارز نیمایی برای واردات موبایل به موقع انجام نمیشد و با مشکل جدی تامین روبهرو بودیم ولی ما توانستیم با پیدا کردن یک کانال جدید، این خلاء تامین را در خردهفروشی آنلاین جبران کنیم و در مارکتپلیس به رشد چشمگیر و بیسابقهای برسیم. این راهکار دستاوردی بزرگ برای ما بود. از طرف دیگر، بازار موبایل به سمت تولید داخل و عرضه گوشیهای بومی حرکت میکند. مسالهای که با جدیت از سوی وزارت ارتباطات پیگیری میشود. مشکلات واردات گوشیهای آیفون چالش دیگری بود که سال گذشته با آن مواجه شدیم. برند اپل درآمد خوبی را برای گروه موبایل داشت ولی با ادامه توقف رجیستری گوشیهای جدید آیفون ما تقریباً این برند را دیگر نداشتیم اما توانستیم با برندهای دیگر این خلاء را جبران کنیم.
علی نوری/ مدیر ارشد بازاریابی موبایل و کالای دیجیتال دیجیکالا: در سال گذشته وزارت صمت به دنبال تقویت تولیدکنندگان موبایل و کالای الکترونیک ایرانی بود. با توجه به اینکه هیچکدام از برندهای مطرح موبایل یا لوازم جانبی در ایران نمایندگی رسمی ندارند، تیمهای مارکتینگ برندهای داخلی توانستد حداقل در حوزهی مارکتینگ کاملا رقبای خارجی را از میدان به در کنند. اما نتیجهی این رقابت چندان به سود کالاهای داخلی نبود و مردم به سمت خرید اقساطی، برندهای مختلف خارجی و... رفتند.
به طور کلی نیز به خاطر شرایط موجود اقبال گوشیهای پایین رده و اقتصادی نسبت به سالهای گذشته بیشتر شد. در لوازم الکترونیک مانند هندزفری، اسپیکر، موس، کیبورد و قطعات کامپیوتر تولیدکنندگان داخلی توانستند رشد بسیار خوبی در بازار را تجربه کنند. این تولید کنندگان با قیمت رقابتی وارد بازار شدند و بعضا با کیفیت مناسب یا قیمت بسیار پایین به خانههای مردم راه پیدا کردند. در مورد موبایل اما اینگونه نبود. به طور کلی موبایلهای داخل به گوشیهای هوشمند و گوشیهای دکمهای تقسیم میشوند. در موبایلهای دکمهای رشد فروش کالاهای ایرانی چشمگیر بود ولی در مورد موبایلهای هوشمند، جو منفی ایجاد شده حول تولیدات داخل، مشابه سازی صنعت موبایل با صنعت خودرو و لوازم خانگی و البته عدم توانایی رقابت اکثر کالاهای ایرانی با کالاهای هم قیمت خارجی باعث شد که موبایلهای ایرانی چندان اقبالی در بازار نداشته باشند.
افزایش تعرفههای واردات و ممنوعیت عجیب واردات آیفون نیز کمک چندانی به فروش گوشیهای داخلی نکرد و با وجود افزایش قیمت موبایلهای خارجی این گوشیها همچنان با اختلاف پرفروشترینهای بازارند. به نظر میرسد کالاهای تولید کنندگان داخلی با وجود جنگ نابرابر تبلیغاتی در کالاهای پایین رده وارد بازار رقابت شدهاند ولی همچنان توانایی رقابت در کالاهای (High Tech) را ندارند.
به دنبال چربی کمتر
کالاهای سوپرمارکتی دیجیکالا در سال ۱۴۰۲ رکوردشکنیهای زیادی داشتند. بسیاری از کاربران برای خریدهای روزمره خود از دیجیکالا استفاده میکنند و عجیب نیست که رتبه پرفروشترین کالای سال ۱۴۰۲ به «پنیر فتا کمچرب دوشه هراز» رسیده است.
نویسندگی با رنگ دیجیکالا
رتبه بعدی پرفروشترین کالای دیجیکالا در سال ۱۴۰۲ به یک نوشتافزار میرسد. در سال گذشته، «خودکار فوق روان نانو آنتی باکتریال پنتر» دومین کالای پرفروش در دیجیکالا بود.
کاربران دیجیکالا سال 1402 نزدیک به ۶۲ تن پنیر فتا کمچرب دوشه هراز خریدند!
دیجیکالاییها با خودکارهایی که خریدند، میتوانند بیش از ۱۵ میلیون صفحه یعنی حدود ۵۰ هزار کتاب ۳۰۰ صفحهای بنویسند.
بعـد از این دو کالا، اسپـاگتی قطر 1.2 زرماکارون و نوار بهداشتی پنبهریز مدل لطیف پرفروشترینهای سال 1402 بودند.
اسپاگتیهای زر ماکارون را که مشتریان دیجیکالا در سال 1402 خریدند، میشود با حدود 200 وانت پراید حمل کرد.
آمارها نشان میدهد که سامسونگ بیشترین سهم را از ارزش ریالی فروش دیجیکالا به خود اختصاص داده است. برند کرهای با عرضه محصولات بسیار متنوع، جای خود را در دل کاربران ایرانی پیدا کرده است.
در رتبه بعدی برند شیائومی را میبینیم. چینیها اینجا حتی اپل را هم پشت سر گذاشتهاند. تنوع بسیار زیاد کالاهای شیائومی در مقایسه با اپل، در رسیدن برند چینی به این آمار بیتاثیر نبوده است.
بر اساس فروش تعدادی
وقتی ملاک ارزیابی را از «ارزش ریالی» به «تعداد فروش» تغییر دهیم، تغییر معناداری میبینیم. با ملاک «تعداد» میبینیم که کالاهای پرمصرف، رتبههای بالاتر فهرست را تصاحب میکنند؛ کالاهای دسته سوپرمارکتی مثل خوراکیها و بهداشتیها. در میان پرفروشترین برندهای سال ۱۴۰۲ در دیجیکالا، نام چند برند ایرانی به چشم میخورد. فروشهای سوپرمارکتی و خوراکی بیشترین سهم را از فروش تعدادی در سال گذشته به خود اختصاص دادهاند و از بین برندها، «کاله» بیشترین آمار فروش را در دیجیکالا داشته است.
مسعود اسماعیلی/ مدیر ارشد مارکتینگ گروه کالایی تندمصرف دیجیکالا: در سوپرمارکت دیجیکالا، در تهران و کرج علاوه بر اقلام سوپرمارکتی، کالاهای یخچالی مانند شیر، گوشت، مرغ، میوه و سبزیجات نیز به مشتریان تحویل داده میشود و ما در این سوپرمارکت تلاش میکنیم تا بیشترین تنوع کالایی را با قیمتهای مقرون بهصرفه به کاربران ارائه کنیم. در سالی که گذشت، برای خدماترسانی بهتر به کاربران، زمانهای ارسال را کوتاهتر کردیم که منجر به افزایش تعداد سفارشات روزانه شد. همچنین، کمپین خرید سرماه سوپرمارکت را برگزار کردیم که به کاربران کمک میکرد خریدهای کلی خانوار را با تخفیفهای عالی از سوپرمارکت دیجیکالا انجام دهند.
یکی از اتفاقات جالب سال گذشته، کمپین ماشین زمان بود که با آن اقلام سوپرمارکتی را به قیمت سال گذشته عرضه میکردیم. در روز بلک فرایدی، تعداد سفارشهای ما تقریباً ۷ برابر بیشتر شد و روزهای شگفتانگیزی را تجربه کردیم. در مرکز پردازش و ارسال، همه شبانهروز کار میکردند تا سفارشهای مشتریان را به موقع به دستشان برسانند.
یکهتازی سامسونگ در فروش موبایل و تبلت
بین برندهای تجهیزات هوشمند مثل موبایل و تبلت، همیشه رقابت سنگینی بین کرهایها و چینیها وجود دارد که در سال ۱۴۰۲، برند کرهای برنده این رقابت شد. در دسته موبایل و تبلت، سامسونگ در سال ۱۴۰۲ بیشترین تعداد فروش را به نام خود ثبت کرد.
دوو برند محبوب لوازم خانگی
از بین برندهایی که در دسته لوازم خانگی برقی فعال هستند، برندهای ایرانی جایگاه ویژهای در فروش دیجیکالا داشتهاند. در سال ۱۴۰۲، آمار فروش این برندها در دیجیکالا رشد قابلتوجهی را تجربه کرد. در دستههای تلویزیون، یخچال و ماشین لباسشویی، برند ایرانی دوو بیشترین آمار فروش را داشت و بالاتر از برندهای دیگر قرار گرفت.
ایسوس تایوانی پرفروش در دسته لپتاپ
در دسته لپتاپ، رقابت بین برندهای متنوع چینی، تایوانی و آمریکایی همیشه جذاب بوده است. در این رقابت، ایسوس بهعنوان یکی از قدیمیترین برندهای فعال در بازار هنوز انتخاب اول اغلب کاربران است. در سال ۱۴۰۲، بیشترین آمار فروش لپتاپ در دیجیکالا به این برند تایوانی اختصاص پیدا کرد.
بابک موحدی/ مدیرکل گروه کالایی لوازم خانگی برقی و غیربرقی دیجیکالا/ سال گذشته سال بسیار پر هیجانی برای لوازم خانگی برقی و غیربرقی تلقی میشود. در سال ۱۴۰۲ مشکلات اقتصادی همچنان گریبانگیر زندگی مردم بود و کاهش قدرت خرید را با خود به همراه داشت. این موضوع باعث شد تا مردم به سمت خرید لوازم خانگی برقی بزرگ بروند و راهاندازی امکان فروش قسطی این کالاها نیز به این استقبال کمک شایانی کرد. ما در بخش بازرگانی دیجیکالا بهسمت فروش چکی رفتیم و با اینکه مشکلات بسیار زیادی در طراحی این نوع مدل فروش بود، در نهایت توانستیم نسخه اولیه این روش خرید را در سال گذشته راهاندازی کنیم.
اما در مورد برخی کالاها مانند روغن موتور و لاستیک با مقوله قیمتگذاری دستوری مواجه بودیم که این موضوع باعث شد، فروشندگان تمایلی به عرضه این محصولات در دیجیکالا نداشته باشند و ما با مذاکراتی که با وزارت صمت و تولیدکنندگان این محصولات داشتیم، توانستیم این کالاها را با قیمت مصوب به صورت محدود تامین کنیم.
در شاخه لوازم خانگی برقی کوچک اما داستان متفاوت بود، فروش برندهای مطرح جهانی به دلیل محدودیتهای واردات با مشکلات زیادی مواجه بوده و همچنان این مشکلات وجود دارد. ما استراتژی افزایش سهم برندهای باکیفیت ایرانی را در برنامه خودمان قرار دادیم و با این تصمیم توانستیم فراز و نشیبهای بازار را مدیریت کنیم.
سجاد رسولی/ مدیر کل گروه کالای دیجیتال دیجیکالا: در ســالی که گذشـت با افزایــش حجــم تجــاری خردهفروشی و توســعه ســاختارهای مارکتپلیــس دیجیکالا، بـــرای ایجاد کانالهای جدید فروش کالا و خدمات به منظور تامین نیازهای سه گروه از مصرفکنندگان (مصرفکنندگان نهایی، کسبوکارهای خرد و کلان و شرکتهای متوسط و بزرگمقیاس خصوصی و دولتی) متمرکز بودیم.
سال گذشته تحولات جهانی مانند منازعات میان چین و تایوان و نبرد آمریکا و چین در صنعت ساخت تراشه و از سوی دیگر برخی تصمیمات و اتفاقات داخلی مانند افزایش زمان تخصیص واردات، تغییــر تعرفههای گمرکی، افزایش هزینههای حملونقل خارجی و نوسانات بیپایان ارزی، عرصه را بر فعالان این صنف تنگتر کرد.
پیشبینی میشود افزایش توجه و اقبال جهانی به AI میتواند تمامی رفتارهای مصرفی کالاهای حوزه فناوری اطلاعات را متحول کند.
احمدرضا کشاورزی/ مدیرکل Non-Inventory: دیجیکالا در سال 1402 با هدف توسعه بازار رفاهیات سازمانی و ایجاد زیرساخت محصولات غیرفیزیکی، بیزینس لاین Non-Inventory را شکل داد.ماموریت ما با بهرهگیری از ظرفیتهای موجود دیجیکالا و سایر شرکای تجاری، ایجاد بستری است تا مشتریانمان بتوانند به سادگی و با تجربهای یکپارچه از تنوع محصولات و خدمات استفاده کنند.این بیزینسلاین با در اختیار داشتن زنجیره ارزش گروه دیجیکالا و ارائه آن در قالب خدمات رفاهی و اضافه کردن سایر شرکای تجاری به این زنجیره ارزش، توانست در سالی که گذشت دستاوردهای مهمی را در بازار رفاهی ایران از جمله ارائه خدمت به بیش از 1000 مشتری سازمانی و رشد فروش 7 برابری کارت هدیه دیجیکالا نسبت به سال گذشته، رقم بزند.
در سال پیش رو با توجه به فرصتهای مهم این بازار، با ایجاد تنوع بیشتر محصولات و خدمات و تکمیل زنجیره ارزش خود، به دنبال ساختن راهحل یکپارچه خدمات رفاهی برای ارائه به مشتریانمان هستیم.
در بین برترین برندها از لحاظ فروش ریالی، برندهای فروشنده طلا و لوازم خانگی در رتبههای برتر قرار دارند. رتبه اول پرفروشترین برند دیجیکالا از لحاظ فروش ریالی در سال ۱۴۰۲ به برند پارسیس میرسد.
برندهای ایرانی تولیدکننده لوازم خانگی، کمکم جای خود را در سبد خرید آنلاین کاربران دیجیکالا باز میکنند. در میان برترین برندهای پرفروش ایرانی دیجیکالا از لحاظ فروش ریالی، رتبههای سوم تا پنجم به سه برند تولیدکننده لوازم خانگی اسنوا، پارس خزر و ایکس ویژن میرسد.
علیرضا میرزاپور/ مدیر بازاریابی گروه کالایی لوازم خانگی: گروه کالایی لوازم خانگی برقی و غیربرقی طیف گستردهای از محصولات را شامل میشود. از ماشین لباسشویی، سفره، سرسیلندر و موتور سیکلت تا پستانک و اسباب بازی.
در سالی که گذشت کمپینهای بزرگی مانند نمایشگاه کتاب، خرید جهیزیه و بازگشت به مدرسه که مربوط به کالاهای این گروه بود، منجر به فروش بالایی شد. ضمن این که شاهد بیشترین فروش تعداد و تنوع کالا در گروه لوازم خانگی برقی و غیربرقی بودیم.
خرید راحتتر، دسترسی بیشتر به محصولات، تنوع بالا، مرجوعی راحت کالا و آسودگی خاطر خریدار با خواندن نظرات و محتواهای مربوط به هر کالا، از اهداف ماست و سعی میکنیم با بهبود محتوای متنی و تصویری، بیشتر کردن تنوع محصولی، استفاده از تکنولوژی و همچنین پیشنهادات مناسب و دقیقتر، فرآیند خرید را راحتتر کنیم.
در سال 1402، بیش از ۱۸۶ هزار محصول فرهنگی در دیجیکالا عرضه شدند که ۳ درصد از مجموع فروش کالاها در دیجیکالا متعلق به کالاهای فرهنگی بود.
این محصولات شامل کتاب، مجلههای داخلی و خارجی، کتاب صوتی، فیلم، سریال، فیلمتئاتر، کنسرت و آلبوم موسیقی بوده است.
پرفروشترین گروه کالایی براساس فروش ریالی
گروه کالایی «موبایل» با سهم فقط 1/23 درصد از تعداد آیتم فروش در دیجیکالا، به دلیل قیمت بالای این کالاها، با بیش از ۳۰ درصد سهم از ارزش ریالی فروش، پرفروشترین گروه کالایی دیجیکالا از این نظر بوده است.
پرفروشترین گروه کالایی براساس فروش تعدادی
15/9 درصد از کالاهای فروخته شده در دیجیکالا مربوط به گروه کالایی «لوازم آرایشی و بهداشتی شخصی» بودهاند. سهم ارزش ریالی فروش این گروه کالایی 4/7 درصد بوده است.
سهم تعداد کالاهای گروههای لوازم آرایشی بهداشتی شخصی، لوازم خانگی برقی کوچک، لوازم برقی آرایشی و بهداشتی، غذای خشک، لـوازم ورزش و سفر، لوازم نظافت منزل، ماشینآلات اداری، غذای تازه، لوازم مراقبت از کودک و کارت هدیه، در سال 1402 نسبت به سال 1401 بیشتر شده است.
گلاره امین/ مدیر ارشد گروه کالایی بهداشت و زیبایی دیجیکالا: در حوزه بهداشتی و زیبایی و کالاهای سلامتمحور سال 1402 سال عجیبی بود. بسیاری از برندهای خارجی که قاچاق بودند از بازار جمع شد و محدودیتهای فروش زیادی روی پلتفرمها از جمله دیجیکالا اعمال شد. در نهایت حذف برندهای خارجی قاچاق باعث افزایش فروش کالاهای ایرانی میشود اما در حوزه آرایشی کیفیت حرف اول را میزند و امیدواریم کیفیت محصولات ایرانی نه تنها برابر، بلکه بیشتر از کالاهای خارجی هم باشد. اتفاق بدی که با جمع شدن کالاهای اصل میافتد افزایش فروش کالاهای غیراصل و فروش اینستاگرامی این کالاها است که میتواند به ضرر مشتری باشد چون نمیداند چقدر سایتی که از آن خرید میکند معتبر است. ضمن این که استفاده از کالای فیک میتواند برای سلامتی ضرر جدی داشته باشد.
در کنار همه این چالشها در عرصه آرایشی بهداشتی پتانسیل جدیدی به نام کالاهای سلامتمحور کشف شد که با رشد فروش و تجربهای که در این حوزه داشتیم بیشتر مطمئن شدیم که جای این مارکت چقدر در فضای فروش آنلاین خالی بوده است. شفافیت فعالیت پلتفرمها روی این گروههای کالایی باعث شد سازمانهای نظارتکننده غذا و دارو در حوزههای استراتژیک مثل عرضه نوار تست قند خون تجربه خوبی ازجهت نظارت بر اصالت، قیمت مصوب و رسیدن کالا به مصرفکننده واقعی پس از همکاری با دیجیکالا داشته باشند.
شروع فعالیت دیجیکالا در این حوزه با توجه به زیرساختهای موجود، با فعالیت در زمینه تجهیزات پزشکی خانگی home care ها و مکملهای غذایی و ورزشی رقم خورد که قطرهای از دریای این گروه کالایی است. البته قدمهای اولیه آمادهسازی زیرساختها با کمک سازمانهای ناظر مانند سازمان غذا و دارو و اداره تجهیزات پزشکی برداشته شده تا بتوانیم با گستردهتر کردن فعالیت در این زمینه به خصوص در سال 1403، خدمات تخصصیتری به مصرفکنندههای نهایی عرضه کنیم.
مهشاد درخشانی/ مدیر کل گروه کالایی فشن و طلا دیجیکالا: گروه کالایی مد و پوشاک در سال 1402 همچنان با چالشهای چند ساله خود روبهرو بود. در این سالهای ممنوعیت واردات کالاهای مربوط به مد و پوشاک، برندهای خارجی از درگاههای قاچاق و اینستاگرام در دست بسیاری از مصرفکنندگان قرار میگیرند که در نهایت به ضرر مشتریان است و با آگاهی لازم نمیتوانند خرید خود را انجام دهند. در صورتی که ما میتوانیم بستری شفاف را فراهم کنیم تا مصرفکنندگان نهایی، در قبال هزینهای که بابت خرید پوشاک میپردازند از مزایایی مانند تضمین قیمت، سایز و خدمات پس از فروش برخوردار باشند.البته از سوی دیگر این ممنوعیتها منجر به اتفاق خوبی در سالهای اخیر شد؛ برندهای ایرانی توانستهاند در جلب رضایت مشتریان موفق باشند و سهم بازار آفلاین و آنلاین بیشتری را به خود اختصاص دهند. در حوزه طلا، برندهایی که هدف آنها ساخت زیورآلات ظریفتر است توانستهاند بخش جدیدی در بازار ایجاد کنند که قشر وسیعتری از جامعه را به خرید طلا و سرمایهگذاری در آن مجاب کنند. بزرگان صنف طلا برای ایجاد ارتباطی مستمرتر با مصرفکننده نهایی در دنیای امروز باید بتوانند قوانین مدونتری برای فضای آنلاین ایجاد کنند تا مشتریان بتوانند در فضایی شفافتر و با اعتمادی بیشتر این محصولات را هم به صورت آنلاین تهیه کنند.
پگاه جدیدزاده/ مدیر بازاریابی مد و پوشاک: بخش مد و پوشاک در دیجیکالا شامل گروه کالایی پوشاک، کفش و زیورآلات بزرگسال و کودکان، پوشاک و تجهیزات ورزشی، لوازم سفر و گردشگری و در نهایت لوازم آرایشی و بهداشتی و گروه سلامت و پزشکی است که هر کدام در سال گذشته شرایط خاصی داشتند.
در گروه کالایی پوشاک بزرگسالان و کفش با توجه به اینکه بیشترین دغدغه کاربر در خرید آنلاین عدم تطابق سایز است، تمرکز اصلی روی اصلاح راهنمای سایز و افزایش نرخ بازدید به خرید بوده است. ایجاد تجربه بدون دغدغه خرید آنلاین پوشاک باعث شد محتوای تصویری و ویدئویی در محصولات این گروه کالایی با اولویت بهبود پیدا کند.
تلاشمان بر این است که به تدریج بتوانیم در گروه کالایی مد و پوشاک مانند مشاور خرید کنار کاربر باشیم. با توجه به تغییر قوانین فروش کالا در بستر آنلاین در زمینه پوشاک و لباس، نبود برندهای خارجی و کالای بهروز یک خلا بزرگ برای فروشگاه ما به حساب میآید و ما تلاش کردیم با پررنگتر کردن برندهای ایرانی بهخصوص در زمینه پوشاک بزرگسالان و کفش، این جای خالی را پر کرده و با کمک برندهای رهبر بازار بتونیم فروش بیشتری برای این دسته بندی کالایی ایجاد کنیم. در گروه کالایی آرایشی بهداشتی نیز نبود کالاهای خارجی بدون شک در کاهش فروش تاثیر قابلتوجهی داشت که با تغییر استراتژی فروش با کمک تیم بازرگانی، دادن فضای نمایش بیشتر به برند های رهبر بازار و تهیه محتوای تخصصی درباره نقاط مثبت کالاهای ایرانی، توانستیم بخش زیادی از این خلا فروش را جبران کنیم.
گروه کالایی تجهیزات پزشکی و سلامت به مراتب گروه کالایی جدیدی در دیجیکالا است که پس از رونمایی در دیجیکالا فراتر از اهداف تعیینشده رشد داشت.
اجرای کمپینهایی برای گروه خاصی از کاربران مانند سالمندان و معرفی سهولت خرید کالا علاوه بر رشد خوب فروش باعث استقبال بالای بعضی از سازمانها و شرکتهای مرتبط شد که برای ما سهم خوبی از کاربر جدید با پتانسیل بالای خرید را ایجاد کرد.
دیپوینت یا امرسان؟
دیپوینت و امرسان از برندهای ایرانی مطرح این روزها هستند. در رقابت میان این دو برند، در دیجیکالا یخچال 18 فوت امرسان پرفروشتر از یخچال 20 فوت دیپوینت بوده است.
ایران رادیاتور یا الجی؟
بین کولر گازیهای محبوب و مطرح این روزها، ایران رادیاتور و الجی را با یکدیگر مقایسه کردیم. در دیجیکالا، فروش ایرانرادیاتور در سال 1402 دو برابر الجی بوده است.
اپل یا ایسوس؟
در دنیای لپتاپها هم مدلهای برند اپل شهرت و محبوبیت دارند و هم ایسوس. اما آمار فروش در دیجیکالا نشان میدهد لپتاپ 16 اینچی ایسوس بسیار بیشتر از لپتاپ 14.2 اینچی اپل فروش داشته است.
ایکس ویژن یا جی پلاس؟
در میان تلویزیونهای موجود در بازار ایران جی پلاس و ایکس ویژن رقابت زیادی با یکدیگر دارند. در دیجیکالا و در سال 1402، تلویزیون 50اینچ جی پلاس برنده رقابت با تلویزیون 50 اینچ ایکس ویژن با تفاوت زیادی شده است.
ببم یا کوکومی؟
اگر بخواهیم میزان فروش دو برند معروف پوشک بچه یعنی ببم و کوکومی را با هم مقایسه کنیم، میبینیم که هر دو شانه به شانه هم حرکت میکنند و فاصله بسیار کمی دارند اما در این رقابت نزدیک فروش پوشک بچه ببم در دیجیکالا در سال 1402 بیشتر بوده است.
ماهشام یا کاله؟
در میان شیرهای موجود در بازار، رقابت بین دو برند ماهشام و کاله در جریان است که طبق آمارهای دیجیکالا، در سال گذشته برنده «کاله» بوده است.
سهنان یا نانآوران؟
نانهای صنعتی آرام آرام جای خود را در میان خریداران باز کردهاند و سهم قابل توجهی از بازار را از آن خود کردهاند. دو برند اصلی این حوزه یعنی «سهنان» و «نانآوران» رقابت تنگاتنگی دارند که در سال گذشته، «سهنان» فروش بیشتری را از آن خود کرده است.
پپسی یا کوکاکولا؟
دوگانه نوشابههای کوکاکولا و پپسی در ایران هم مانند جاهای دیگر دنیا وجود دارد و طبق آمارهای دیجیکالا، کوکولا در سال گذشته، حدود دو برابر بیشتر از پپسی فروش داشته است.
وقتی کاربران در دیجیکالا کالایی را جستوجو میکنند با توجه ویژگیها و مشخصاتی که برای کالاها ثبت شده برای خرید تصمیم میگیرند. بخشی از این محتواها را تیم محتوای دیجیکالا تولید میکند اما با توجه به این که دیجیکالا یک بازار آنلاین است، حدود 95 درصد از محتواها توسط فروشندگان تهیه شده است. این محتواها شامل محتوای متنی، عکس و ویدئو است.
محتوای تولید شده برای کالاها در سال 1402
تعداد کالاهایی که محتوای آنها در دیجیکالا تولید شده
تعداد کالاهایی که محتوای آنها توسط فروشندگان تولید شده
داوود مشتاقی/ مدیر ارشد دپارتمان محتوای دیجیکالا: ما در دپارتمان محتوای دیجیکالا در سالی که گذشت، تلاش کردیم استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی را برای پژوهش و تولید محتوا توسعه بدهیم و برنامه آینده ما نیز تمرکز بر گسترش استفاده از این ابزارها است.
البته همچنان به مهارت متخصصان خلاق و توانمند نیاز داریم و به همین دلیل اکنون درهای کارخانه تولید محتوای دیجیکالا به روی این متخصصان باز شده است.
در حال حاضر صدها فریلنسر در زمینههای مختلف ما را در زمان و مکان دلخواه خود همراهی میکنند و محتوایی که درباره کالاها میبینید و میخوانید با کمک آنها تولید میشود.
بهزودی نسلی از تولیدکنندگان محتوای با استعداد و حرفهای در مسیر پیشرو، همگام با دیجیکالا قدم خواهند برداشت.
مزیتی که دیجیکالا دارد و آن را از هر مارکتپلیس دیگری در ایران متمایز میکند سیستم دریافت و حمل و نقل است و ما علاقهمند هستیم بتوانیم با استفاده از امکانات بخش لجستیکی در این موضوع با دیجیکالا همافزایی داشته باشیم و فرآیندهای مشترک و نوآورانهای خلق کنیم. همچنین ما امسال در حال توسعه سبد محصولاتمان در گروه نوشیدنیها هستیم و این کار را از طریق استراتژی مولتیبرند انجام میدهیم و قطعا کانال فروش دیجیکالا در معرفی این محصولات موثر است.
با همکاری دیجیکالا و تخصیص کالا با ریتم و تقسیمبندی مناسب، این امکان برای تولیدکنندگان فراهم میشود که کالاهایشان را به مردم سراسر ایران و نه فقط خریداران در شهرها، برسانند. بزرگترین حسن دیجیکالا همین است که فرآیند تامین و ارائه کالا به گونهای است که خریدار خلاء (گپی) را احساس نمیکند و به صورت روزانه و هفتگی، میتوانیم همه تنوعهای کالایی را که در دیجیکالا موجود داریم، به خریداران ارائه کنیم و محصولات گردش فروش خوبی دارند.
مهیا پروتئین در سال ۱۴۰۲ نیز با تمام فراز و نشیبها، از جمله چالشهایی که در فرایند توزیع و گوشت تنظیم بازار وجود داشت، با اضافه کردن سبد کالاهای دیگر و تبلیغات در دیجیکالا، به گواه بازخوردها و گزارشهایی که دریافت شد، توانست انتظارات خریداران دیجیکالا را برآورده کند. همین گزارشها و بازخوردهایی که دیجیکالا در اختیار ما قرار میدهد کمک میکند، بتوانیم نقاط ضعف را بهتر بشناسیم و کیفیت کالاها و شیوه ارائهشان را بهبود بدهیم و هر ساله نسبت به سال گذشته عملکرد بهتری داشته باشیم.
اینکه یکی از محصولات ما سال گذشته جزو پرفروشترین کالاهای دیجیکالا بوده، از چند منظر باعث خوشحالی است؛ چرا که میدانیم در فضای دیجیکالا تقلب وجود ندارد و این موضوع نشاندهنده یک اندازه گیری و ارزیابی واقعی و صحیح و در فضای ارگانیک است، نه یک تحقیق بازار گلخانهای و همه معیارهای یک پژوهش معتبر از جمله اندازه نمونه آماری، خودانگیختگی پاسخ و پراکنش جمعیت را دارد. نکته جالب این موضوع این است که فراوانی خریداران نسل Y و Z در بین این خریداران بالاست، نسلی که آینده کسبوکارها دست آنهاست.
در ۲ سال همکاری ما با دیجیکالا، این پلتفرم پیشرو، نقش مهمی در عرضه و فروش محصولات پارسیس داشته و در معرفی برند پارسیس در سراسر ایران تاثیرگذار بوده است.
سیستم انبارداری و پردازش قابل اتکاء دیجی کالا، با توجه به ماهیت محصولات پارسیس بسیار کارآمد و موثر عمل کرده است.
همچنین، دیجیکالا با اختصاص مسئول مستقیم برای پنل طلای پارسیس، موجب شکلگیری تعامل کاربردی و راهگشا میان دو مجموعه شده و در رفع موانع موجود متبحرانه عمل کرده است.
به نظر میرسد با توجه دوچندان به جزئیات هر بیزنس و انعکاس آن در تعاملات و قراردادهای فی مابین، این همکاری میتواند بیش از پیش گسترش یابد.
در نهایت، امیدوارم نیازسنجی از فروشندگان و خریداران به صورت خاص در رشتههای متنوع، به گسترش روزافزون دامنه نفوذ این پلتفرم در اقشاری که هنوز با خرید آنلاین ارتباط برقرار نکردهاند، منجر شود.
نگاه ما در لافارر همیشه به افقهای جهانی بوده و هیچگاه خودمان را صرفا با رقبای داخلی مقایسه نکردیم. همواره نهایت تلاشمان را کردهایم تا محصولاتی قابل رقابت با برندهای درجه یک بینالمللی تولید کنیم. همانطور که میبینیم محصولات کرهای توانستهاند در بازارهای جهانی حرفی برای گفتن داشته باشند، ما بر این باوریم که محصولات ایرانی، بهویژه محصولات لافارر هم این قابلیت را دارند. دیجیکالا با بستر آنلاین خود امکان شناخت و مقایسه محصولات ما را برای هموطنانمان در سراسر ایران فراهم ساخت و خرید آنها را حتی در نقاطی که فروشگاه فیزیکی نبود میسر کرد.