گزارش دیجیکالا ۱۴۰۲
ما در مسیر خانه شما
دیجیاکسپرس، شبکه توزیع از ماکو تا چابهار
ما در مسیر خانه شما
دیجیاکسپرس، شبکه توزیع از ماکو تا چابهار
دیجیکالا زنجیره تامین و توزیع خود را سالبهسال گستردهتر کرده و در سال 1402 با همکاری دیجیاکسپرس و سایر سرویسدهندههای لجستیکی، از 46 نقطه کالا دریافت و به 2260 شهر و روستا خدمترسانی کرده است. دیجیکالا و دیجیاکسپرس با امکانات ویژه تلاش میکنند تا سفارشها را در سریعترین زمان به دست مشتریان برساند.
هزار
ظرفیت دریافت کالا در روز
تعداد همکاران بخش دریافت کالا از تامین کنندگان
محمدحسین حسینپور/ مدیرکل مرکز پردازش: مرکز پردازش دیجیکالا، بهعنوان یکی از بزرگترین و پیشروترین پلتفرمهای تجارت الکترونیک در ایران، نقشی کلیدی در تجربه مشتریان ایفا میکند. دغدغه روزانه این مرکز مدیریت تنوع گسترده کالاها، از کالاهای دیجیتال و لوازم خانگی تا محصولات سوپرمارکتی و پوشاک است. تیم متخصص و پرسنل پرتلاش مراکز پردازش، با بهرهگیری از فناوریهای پیشرفته و فرآیندهای بهینه، توانستهاند بهطور مؤثری تنوع و تعداد زیاد کالاها را مدیریت کنند و سرویسدهی بینقصی ارائه دهند.
این مرکز با تعدد و پراکندگی مراکز خود در سراسر کشور و تنوع روشهای دریافت کالا در شهرهای مختلف، توانسته است پاسخگوی نیازهای مشتریان و همکاران فروشنده باشد و سرعت دریافت، کنترل، پردازش، بستهبندی و ارسال کالاها را بهبود بخشد.
حفظ کیفیت خدمات در نوسانات تقاضا به موازات کنترل هزینهها، یکی از چالشهای مهم مرکز پردازش دیجیکالا است. استفاده از روشهای جدید اتوماسیون و هوش مصنوعی، این مرکز را به یکی از پیشرفتهترین و کارآمدترین واحدهای پردازش کالا تبدیل کرده است. این تکنولوژیهای مدرن، نقش بسزایی در بهبود کارایی، سرعت و دقت فرآیندها داشته و به مدیریت بهینهتر منابع و کاهش هزینهها کمک کردهاند.
بهرهگیری از شیفتها و نیروهای انعطافپذیر، استفاده از ساعات کاری مختلف و مدیریت هوشمند نیروی انسانی، از جمله راهکارهایی بودهاند که در مواجهه با دغدغه کمبود نیروی کار و نوسانات تقاضا به کار گرفته شدهاند. این اقدامات باعث شده است تا این مرکز حتی در پیکهای تقاضا نیز عملکردی بهینه داشته باشد و رضایت مشتریان و همکاران فروشنده را جلب کند.
مرکز پردازش در تلاش است تا با راهکارهای خلاقانه و نوآوری در فرایندهای عملیاتی در مسیر بهبود مداوم خدمات به مشتریان و همکاران فروشنده دیجیکالا گام بردارد.
دیجیاکسپرس یک دستگاه Parcel Sorter فوقپیشرفته دارد که ظرفیت بالایی برای پردازش بستهها ایجـاد میکند. در ســـال ۱۴۰۲ بیــش از ۲۵ میلیون بسته سفارش با این دستگاه دستهبندی شـده است.
میلیون
تعداد بستههای دستهبندیشده با پارسلسورتر
مترمربع
مساحت مرکز مبادله
همکاران مرکز مبادله
میلیون کیلومتر
مجموع مسافت طی شده خودروهای دیجیاکسپرس در سال ۱۴۰۲
کیلومتر
مجموع پیمایش هر سفر
اگر فرض کنیم پیمودن هر یک کیلومتر تنها یک دقیقه زمان ببرد، در سال ۱۴۰۲ حدودا 95 سال در وقت مردم برای خرید کردن صرفهجویی شده است.
دورترین مسیر طی شده یک سفارش مربوط به مقصد چابهار است که کالا بیش از 2,200 کیلومتر را طی کرده است.
تعداد سفیران دیجیاکسپرس
همکاران دیجیاکسپرس
ناوگان دیجیاکسپرس شامل سفیران استخدامی، پیمانکاری و فریلنسر است که از این بین، 280 سفیر با ناوگان ملکی دیجیاکسپرس و سایر سفیران با خودروی شخصی مشغول به فعالیت هستند.
پوریا برهانی ۳۴ ساله و یکی از دوندگان قهار ایران است. همکاری خود را از 30 سالگی با دیجیکالا آغاز کرده و حالا سرپرست جذب میدانی در دیجیاکسپرس است. پوریا از ۲۵ سالگی به صخرهنوردی و دوچرخهسواری مشغول بوده و در این رشته مهارت پیدا کرده است اما با گذر زمان به دوران شیوع کرونا برخورد کرد و نتوانست این رشته را ادامه دهد. در سال ۱۴۰۰ با شیوع این ویروس تصمیم میگیرد تا ورزش انفرادی دیگری را ادامه دهد و به «دویدن» فکر میکند. او تمرینهای بلندمدت خود را برای تبدیل شدن به یک دونده سپری میکند و از زمین صاف و آسفالت دوری میکند و دوستی خود با صخرهها را در رشته دوی کوهستان ادامه میدهد. پوریا تصمیم میگیرد به یک دونده اولترا در کوهستان تبدیل شود؛ یعنی دوندهای که بالای ۱۰۰ کیلومتر در مسیرهای سخت کوهستانی میدود و آنچنان در ایران عمومیت ندارد.
پوریا در سال ۱۴۰۰ اولین مسابقه جهانی خود را در ترکیه شرکت کرد و توانست بعد از ۱۶ ساعت دوندگی ، بین سی نفر اول به خط پایان برسد. پوریا سال بعد در مسابقات جهانی ایتالیای این رشته ورزشی هم شرکت کرد و توانست در آنجا هم افتخارآفرینی کند و در گروه 50 نفر اول باشد که به خط پایان رسیدند. او از اینکه مدیرانش در دیجیکالا کنـــــار او بودند و توانسته بین کار و ورزش حرفهای تعادل برقــــرار کند راضی است و آرزو دارد تا بتوانـــــد روزی در مسابقات جهانی به مقام اول برسد و نام ایران را به گوش دوندگان سرسخت دنیا برساند.
ستاره عشایری ۴۳ ساله است و از سال ۱۴۰۰ همراه دیجیاکسپرس شده است. او رانندگی کامیونهای ۸ تنی شرکت را برعهده دارد و تنها زنی است که در دیجیاکسپرس در این سِمت مشغول است هرچند خودش دوست دارد که زنان بیشتری در کنار او در تمام شرکتهای ایران قرار بگیرند. ستاره از کودکی به رانندگی کامیون علاقه داشته و علیرغم مخالفتهای خانوادهاش به این کار ادامه داده است. او ابتدا رانندگی اتوبوسهای بینشهری را برعهده داشته و پس از آن با کامیون در جادهها رانندگی میکرده و زمانی که وارد دیجیاکسپرس شده، بالاخره در محیط شهری کار کرده و همین موضوع باعث شده تا مردم بیشتری او را ببینند. خودش میگوید بسیاری از مردم زمانی که او را پشت فرمان کامیون میبینند از او عکس میاندازند و برایش دست تکان میدهند و او از این موضوع انرژی میگیرد. در حال حاضر ستاره پیشنهادهای بسیاری از شرکتهای مختلف دارد اما دوست دارد فعالیت خود را در دیجیاکسپرس ادامه دهد چون باور دارد با فعالیت در این شرکت برای او جایگاه اجتماعی جذابی خلق شده است. ستاره تأکید دارد برخی از شرکتها با دیدن او تصمیم گرفتند تا زنان را در این سمت استخدام کنند و رویه خود را در مسیر استخدام راننده کامیونهای شرکت تغییر دهند. ستاره در کنار رانندگی کامیون فعالیتهای ورزشی منحصربهفردی هم دارد. از دوران جوانی در زمینه جامپینگ و راپ سویینگ و… فعالیت داشته و با گروه خرس قهوهای زاگرس این فعالیتها را ادامه میدهد. آخرین فعالیت ورزشی که ستاره داشته پرش از ارتفاع ۲۴۰ متری با بالن بوده که برای اولین بار در ایران رخ داده و او اولین زنی در کشور بوده که این کار هیجانانگیز را انجام داده است.
دیجیکالا تلاش میکند تا با بررسی دادهها و بهینهسازی فرآیندها، زمان ارسال کالا را کاهش دهد و بتواند در بازه زمانی مشخص شده، کالا را به دست مشتری برساند.تیم آپتایم دیجیاکسپرس با استفاده از الگوریتم و به صورت خودکار مسیریابی و خوشهبندی مقصدها را انجام داده و به صورت مداوم در حال بهینهسازی این الگوریتمها است.
بررسی چند فروشگاه آنلاین در کشور ترکیه نشان میدهد که مدت زمان ارسال کالا در دیجیکالا بسیار کوتاهتر از آنها است.
فروشگاه ترندیول که بزرگترین فروشگاه آنلاین کشور ترکیه است، در وبسایت خود میان زمان ارسال کالا را ۷ روز کاری اعلام کرده است.
این عدد برای سوق (ترکیشسوک) و آمازون ترکیه هم ۷ تا ۱۰ روز کاری اعلام شده است.
تعداد مراکز تحویل حضوری تا پایان سال 1402
تعداد سفارشهایی که در سال 1402 حضوری تحویل داده شدند
تحویل حضوری یکی از روشهای ارسال کالا در دیجیکالا است. با این روش مشتریان سفارشهای خود را از گنجهها و گنجداران تحویل میگیرند. به شرطی که کالا سوپرمارکتی یا سنگین نباشد و ارسالکننده آن دیجیکالا باشد.
با تحویل حضوری هزینه ارسال بسیار کمتر است. یعنی فقط 19 هزار و 900 تومان میپردازید.
پس از ثبت سفارش و وقتی میخواهید زمان و مکان ارسال را انتخاب کنید، گزینه «مراکز دریافت حضوری نزدیک به این آدرس» را میبینید.
وقتی روی این لینک کلیک میکنید گنجهها و گنجداران نزدیک به شما نمایش داده میشود که میتوانید نزدیکترین آنها و بعد هم زمان دریافت را انتخاب کنید. حالا میبینید که هزینه ارسال سفارش شما بسیار کم شدهاست.
گنجهها قفسههای هوشمند هستند که در 5 شهر تهران، کرج، پردیس، اصفهان، تبریز فعال هستند و با اسکن بارکد میتوانید در قفسه را باز کرده و سفارشتان را بردارید. گنجداران در فروشگاههای زنجیرهای، دفاتر پیشخوان، مغازهها و… خریدهای مشتریان را نگه داشته و در ساعت مقرر به آنها تحویل میدهند. درحال حاضر در بیشتر استانهای کشور گنجداران فعال هستند.
کمد هوشمند تحویل حضوری
تعداد سفارشهایی که از طریق گنجه به دست مشتریان رسید
تعداد گنجههای فعال در سال 1402
تعداد گنجههای فعال در سال 1401
مراکز تحویل حضوری
تعداد سفارشهایی که از طریق گنجداران به دست مشتریان رسید
تعداد گنجداران در سال 1402
تعداد گنجداران در سال 1401
تعداد کالای مرجوعشده در سال 1402
میزان کاهش مرجوعی نسبت به سال 1401
کاهش مرجوعی گروه مد و پوشاک با اضافه شدن قابلیت بازخورد
محصولاتی که باید از نظر فیزیکی سالم به دست مصرفکننده برسند با داشتن گارانتی اصالت و سلامت فیزیکی، در صورتی که مشکلدار باشند تا هفت روز امکان مرجوع کردن دارند. البته این مدت برای مشتریانی که اشتراک دیجیپلاس دارند، 30 روز است. انصراف مشتری، مغایرت، ایراد ساختاری کالا و مشکلات فنی و مغایرت برند یا عنوان، بیشترین دلایل مرجوع شدن کالاها در سال 1402 بودند. لوازم جانبی کالاهای دیجیتال، لوازم خودرو، تجهیزات صنعتی و ابزار و لوازم آرایشی و بهداشتی شخصی کالاهایی بودند که بیشتر مرجوع شدند.
ظرفیت سرویسدهی بخش مرجوعی در سال 1402
روز
متوسط زمان سرویسدهی از زمان ثبت درخواست مرجوعی مشتری
مواردی که کالاها در زمان تعیینشده توسط مشتری دریافت شدند
همکاران بخش مرجوعی
علیشاد اعتضادی/ مدیرعامل دیجیاکسپرس: عجب سالی بود... پرچالش و هیجانانگیز! هر روز صبح با اشتیاق از خواب بیدار میشدیم که ببینیم نتایج شاخصهای تحویل بهموقع بستهها به مشتریها در روز قبل چقدر شده و اینکه پروژههایی که برای بهبود این شاخص در جریان بودند، در حال نشان دادن آثار مثبت هستند یا هنوز باید بیشتر کار کنیم تا به نتیجه برسیم.
احتمالا حدس زدید که از کدام بخش صحبت میکنیم... شرکت دیجیاکسپرس که در اواسط سال ۱۴۰۱ به عنوان بازوی لجستیکی دیجیکالا شکل گرفت و مرحله اول ماموریتش این بود که بتواند شاخص تحویل بهموقع به مشتریان را نه تنها بهبود ببخشد، بلکه در شرایط نوسانات شدید سفارشات بتواند کیفیت سرویس را در سطح خوبی نگه دارد.
در سال ۱۴۰۲ تیم سه هزار نفره دیجیاکسپرس در سراسر ایران، پنج پروژه زیرساختی را به اجرا گذاشت که روشهای عملیاتی و تکنولوژیکی تحویل بستهها به مشتریان را تغییر داد تا هم دقت در زمان تحویل را بهبود ببخشیم، هم سریعتر عمل کنیم و هم سطح تکنولوژی مورد استفاده را ارتقا دهیم تا اگر تامینکنندهها با تاخیر کالاهایشان را تحویل دادند، ما بتوانیم تا حدی که امکانپذیر است، آن تاخیر را جبران کنیم. تقریبا هیچکس در شرکت نبود که این پروژهها روی روشهای کاری و حتی محل کارشان اثر نگذاشته باشد... ساعت کاری که بماند! پروژهها بسیار بزرگ و پیچیده بود و اوایل اجرای آنها مجبور بودیم زیرساختهایی را که در طول سالها شکل گرفته بود تغییر دهیم. روندی که باعث شد برای مدتی شاخصها حتی نسبت به شرایط نرمال، بدتر شود اما ما اعتقاد داشتیم کاری که انجام میدهیم برای ارائه سرویس بهتر به مشتری است و همین به ما انرژی میداد که با قدرت بیشتری جلو بریم.امروز افتخار میکنیم به مشتریان عزیز اعلام کنیم که سطح سرویس ما که در سالهای متمادی حدود 93 تا 94 درصد بود و حالا در سال 1403 به بالای ۹۶ درصد تحویل بهموقع رسیده و این در حالی است که توانستیم هزینههای لجستیکی را هم مدیریت کنیم.
منتظر خبرهای بیشتر از دیجیاکسپرس باشید.
علی مرزبان/ معاون عملیات دیجیکالا: اگر بخواهیم تعریفی کلی از لجستیک ارائه دهیم، تمامی فعالیتهای مرتبط با انبارداری، حمل و نقل و توزیع در زیرمجموعه لجستیک قرار میگیرد. با توجه به این تعریف و بر اساس گزارشهای منتشر شده توسط نهادهای بینالمللی، سهم هزینههای لجستیک از تولید ناخالص داخلی کشورها، عددی بین 8 تا 18 درصد و در مورد ایران، در حدود 5/16 درصد از تولید ناخالص داخلی است.
ما در دیجیکالا با ایجاد یکی از بزرگترین زیرساختهای لجستیکی کشور با اشراف کامل به اهمیت بالا بودن کارآیی و اثربخشی فرآیندهای لجستیکی، شامل انبارداری و پردازش و همینطور انواع حمل و نقل و توزیع سفارشها، در حال ارائه سطح سرویس متناسب با نیاز مشتریان، در عین کارایی و اثربخشی نزدیک 100 درصد هستیم. با توجه به روندهای بهروز دنیای لجستیک، به سمت استفاده از هوش مصنوعی و یادگیری ماشین، رباتیک و اتوماسیون، اینترنت اشیاء و ... حرکت میکنیم. در این راه با اتکا به توان و دانش سرمایه انسانی متخصصمان در حیطه لجستیک و عملیات، آیندهای درخشانتر از گذشته را برای خود متصور هستیم.