گزارش دیجیکالا ۱۴۰۲
ما و کسبوکارهای کوچک
بازارچه آنلاین
ما و کسبوکارهای کوچک
بازارچه آنلاین
کسبوکارهای کوچک و بزرگ از طریق دیجیکالا میتوانند محصولات و کالاهای بومی و محلی خود را برای مشتریانشان در سراسر ایران بفرستند. در واقع دیجیکالا بازارچهای همهروزه و ۲۴ ساعته به وسعت تمام ایران برای آنها ایجاد کرده است.
در سال ۱۴۰۲ یک همکار فروشنده محصولات عطاری و داروهای گیاهی از قمصر با بیش از ۹ میلیارد تومان فروش، موفقترین کسبوکار بومی و محلی دیجیکالا بود.
رشد همکاران فروشنده بومی و محلی نسبت به سال ۱۴۰۱
اگر هر کدام از 9500 فروشنده بومی و محلی دیجیکالا یک داستان فرهنگی یا سنتی خاص از منطقه خود را با محصولاتشان به اشتراک بگذارند، شما میتوانید برای 26 سال هر روز یک داستان جدید از فرهنگها و سنتهای مختلف ایران بشنوید!
تنوع کالایی در محصولات بومی و محلی دیجیکالا
تنوع کالایی در محصولات بومی و محلی
از ۹۵۰۰ همکار فروشنده بومی و محلی، ۴۱۱۱ نفر زن هستند و سهمی تقریبا برابر نسبت به همکاران فروشنده مرد دارند.
ندا عبداللهی/ سرپرست ارتباط با ذینفعان کلیدی بومی و محلی: شوکت مداح. این نام تا پیش از مهر ماه 1402، برای من زنی بود در قاین که صدایی گرم و باصلابت همراه با لهجه شیرین نزدیک به مشهدی داشت، همیشه یا جایی از ایران برای شرکت در نمایشگاه بود یا اگر هم قاین بود، هیاهوی پشت تلفن نشان میداد که در میانه هزاران کار پاسخ تلفن را میدهد و خیالم را جمع میکند که همه کارها طبق قول و قرار انجام خواهد شد.
سفر مهرماه بومی و محلی به قاین برای برگزاری کارگاههای آموزشی، اما تصویر این زن را برایم روشن کرد. شوکت مداح 50 و خردهای ساله اهل روستای باراز قاین و مادر یک دختر و پسر دانشجو، تسهیلگر بنیاد توانمندسازی سپهر است که به عنوان مسئول مرکز تولیدی بنیاد فعالیت میکند. خودش شروع پروژه مرکز تولیدی سپهر را اینطور روایت میکند که در برخورد با زنهای روستاهای اطراف قاین متوجه شده که همه از نوعی افسردگی و بیکاری در روزهایی که فصل کشاورزی نیست، رنج میبرند و از سوی دیگر هم هیچکدام صاحب یک درآمد مستقل نیستند و به اصطلاح دستشان تنگ است. همین جرقه را در ذهن خانم مداح میزند تا هنر آبا و اجدادی این زنها را که بیشترشان هم به قول خودش «یادشون داشتن» احیا کند؛ بخارادوزی. کار شروع میشود و پیرترها به جوانترهای روستاها هم بخارادوزی را یاد میدهند. محصولات متنوعتری طراحی میشود و گلها و طرحهای بخارادوزی روی آنها نقش میبندد. امروز زنهای زیادی در روستاهای قاین مشغول به بخارادوزی هستند و صاحب اولین درآمد مستقل شدند.
شوکت مداح. این نام امروز برای من زنی است قوی، با اراده و باشکوه مانند نامش. زنی که هیچ کاری برایش نشد ندارد و به جای نشستن و گلایه کردن، بلند شدن و کاری کردن را انتخاب کرده. زنی که به معنای کلمه روشنبین است و تسلیم تاریکیها نمیشود.
9 میلیارد تومان فروش
در سال ۱۴۰۲ یک همکار فروشنده محصولات عطاری و داروهای گیاهی از قمصر با بیش از ۹ میلیارد تومان فروش، موفقترین کسبوکار بومی و محلی دیجیکالا بود.
راز موفقیت این فروشنده، ارائه اطلاعات جامع، دقیق و کاربردی در توضیحات و تصاویر محصولات و همچنین عملکرد خوب آن در تامین و ارسال به موقع محصولات است که منجر به رضایت ۸۴ درصدی کاربران شده است.
9 میلیارد تومان برابر با قیمت 57 هزار شیشه یک لیتری گلاب است.
محمد نوابی در کاشان فعالیت دارد. او ۳۰ ساله است و پنج سال پیش فروش آنلاین در دیجیکالا را آغاز کرد. محمد ابتدا با سایر همکاران فروشنده همکاری داشته و پس از آنکه فروش آنلاین را یک بستر مناسب میبیند، تصمیم میگیرد که خودش بهعنوان یک همکار فروشنده مستقل و البته بومی و محلی در دیجیکالا فعالیت کند.
نوابی برای فروش آنلاین دیجیکالا ابتدا یک تیم دو نفره داشت که حالا به ۱۱ نفر رسیده است. فروش آنها در سال ۱۴۰۲ فروش رکوردشکن شده و پررونقترین سال دوره فروش آنلاین برایشان بوده است. او باور دارد که هر کسبوکار سنتی باید برای توسعه محصول و فروشگاه خود وارد فضای تجارت الکترونیک شود و جایی را بهتر از دیجیکالا برای شروع این نوع فعالیت نمیشناسد. نوابی توانسته یکی از پرفروشترین همکاران فروشنده بخش بومی و محلی در دیجیکالا باشد و قصد دارد تا در سال جدید نیز به فعالیت خود با قدرت بیشتری ادامه دهد.
تخفیف کمیسیون برای تازهکارها
دیجیکالا از همکاران فروشنده نوپای بومیومحلی کمیسیون فروش دریافت نمیکند و تنها همکاران فروشنده که کسبوکارشان رونق پیدا کرده، به دیجیکالا کمیسیون فروش پرداخت میکنند.
تبلیغات رایگان
دیجیکالا بخشی از ظرفیت تبلیغاتی خود را بـــــه معرفــی و تبلیغ محصــولات بومــیومحلی اختصاص داده و برای این کـــار هزینــهای دریافت نمیکند.
تسهیلات ویژه برای انبارش کالا
برای حمایت از همکاران فروشنده که دور از مراکز دریافت کالا هستند و مشکلاتی برای ارسال سفارشها دارند، دیجیکالا امکان ویژه انبارش محدود کالا را به آنها داده است.
زمان ارسال کالا بـه انبار برای همکاران فروشنده بومی و محلی بیشتر از زمان استاندارد در نظر گرفته شده برای سایر همکاران فروشنده است.
پشتیبانی مستقیم
سامانه پشتیبانی برای همکاران فروشنده در دیجیکالا از طریق ثبت تیکت و تماس با پشتیبانی انجام میشود. دیجیکالا برای همکاران فروشنده بومی و محلی امکان ارتباط مستقیم با کارشناسان پشتیبان را از طریق گروههای تشکیلشده در شبکههای اجتماعی هم فراهم کرده تا در سریعترین زمان ممکن پاسخ سوالاتشان را بگیرند.
دوره آموزشی رشد
تجربه همکاری با کسبوکارهای بومیمحلی نشان داد که بومی و محلیها برای بقا و رشد در بازارگاه آنلاین دیجیکالا، نیازمند آموزش و پشتیبانی ویژهای هستند تا بتوانند در دنیای تجارت الکترونیک فروشندهای حرفهای شوند.
در مدت فعالیت کسبوکارهای بومی و محلی در دیجیکالا بــه ایـــن همـــکاران فروشنــده آموزش رایگان داده میشود و سال 1402 هـــم اولین دوره کوچینگ کسبوکارهای بومی و محلــــی در پاسخ به نیازهای آموزشی و با هـــدف شناسایی همکاران فروشنده دارای ظرفیت، برگزار شد.
رامین خواسته از سال ۹۳ مشتری دیجیکالا بود و بعد از 100 خرید اینترنتی تصمیم میگیرد به فروشگاه دیجیکالا بپیوندد. رامین روز اول راهاندازی این کسبوکار در لاهیجان، فقط خودش بوده اما الان یک تیم هفت، هشت نفره را هدایت میکند و محصول اصلی خودش یعنی چای محلی لاهیجان را به سراسر ایران میرساند. به گفته رامین واحد تولیدی آنها از یک جایگاه ۲۵ متری تبدیل به یک مکان ۱۵۰ متری شده و آنها قصد دارند رشد بیشتری را در سال جدید تجربه کنند. او در جریان کارش مشکلاتی هم داشته اما باور دارد که با حمایت دیجیکالا میتواند موفقتر شود.
رامین تازه ازدواج کرده و قصد دارد که زندگی متاهلی خودش را با تولید بیشتر و فروش بیشتر در دیجیکالا بگذارند.
مهران قهرمانی با همکارش تاجالدین در اوایل دهه چهارم زندگی خود غرفه محلیجات را در ارومیه راهاندازی کردهاند و نزدیک به سه سال است که در دیجیکالا فعالیت دارند. آنها در ابتدا همکار فروشنده عادی در دیجیکالا بودند اما بهتدریج تصمیم گرفتهاند بهعنوان همکار فروشنده بومی و محلی در دیجیکالا فعالیت کنند چون در این بخش شرایط بهتری داشتند.
آنهـــا در بـــــازار بزرگ و سنتی ارومیه هــم مغازه دارند و در بین اهالی این شـــهر و شهرهای اطراف کاملاً شناختــه شده هستند امــا فـــروش ســال ۱۴۰۲ آنها در فروشـــگاه اینترنتی دیجــیکالا بسیار راضیکننده بوده اســـت. آنها بسترهای فروش آنلاین دیگری را نیز امتحــان کردند تــا محصولات خود را بهصورت اینترنتی بفروشند اما تأکید دارنــد کـــه در هیــچ یک از این بسترها نتوانستند بــه فــــروش خوب دیجیکالا برسند و تمامی پنلها و بستـــرهای فروش آنلاین دیگر خود را تعلیق کردند و تمرکزشــــان را روی فــــروش در دیجیکالا گذاشتهاند.
«گلآرا جمالـــی» در مشــــهد فعالیت دارد. او زنی است که توانســته دستکــــم بــرای ۱۳ نفر کارآفرینی کنــد و مدیریت یک تیــــم ۱۵ نفـــــره را برعهده دارد. گلآرا برنــد مارجان را ثبت و پنـــج ســـــال پیش اولیــــن فروشگاه فیزیـکی این برند را در مشهد تاسیس کرده است. آنهـــا در فروشــــگاه محصولات آماده بهطبخ ماننـد سبزیهای منجمــــد و انواع خــــوراک سرخ شده را میفروشنـــد اما در بخـــش فروش محصولات بومی بهعلت محدودیتهایـی کـه در ارسال این محصولات وجود دارد، به فروش کالاهای خشک مانند خشکبار و ادویهجات و… میپردازند. گلآرا دو سال است که با دیجیکالا فعالیت میکند و از همکاری برند مارجان با دیجیکالا راضی است. او فرصتهای فروش مختلفی را در دیگر مجموعهها امتحان کرده اما تاکید دارد فروش هیچ یک از دیگر پلتفرمها بهقدر دیجیکالا برایش رونق نداشته است: «درآمدی که با فروش در دیجیکالا داشتم کمک بزرگی به رشد کسبوکارم کرد و حالا از یک تیم سه نفره به یک تیم ۱۵ نفره تبدیل شدهایم. فروش در دیجیکالا باعث شده که برند مارجان در سایر استانها هم شناخته شود و بازدید سایتمان هم رشد زیادی داشته است.»