برای تجربه بهتر در این وبسایت، لطفا از صفحه نمایش بزرگتر استفاده کنید.
دیجیکالا گزارش سال ۱۴۰۰ خود را منتشر کرد. بزرگترین ایکامرس ایران در این گزارش به بررسی و شفافسازی عملکرد سال گذشته خود پرداخته و در آن از فراز و فرودها و چالشهایی که با آنها روبرو بوده گفته است.
این پلتفرم همچنین در این گزارش بخشها و زیرمجموعههای جدید خود در حوزههای مختلف را معرفی کرده است که از میان آنها میتوان به دیجیکالا جت، دیجیاکسپرس، اسمارتک، دیجیپی، دیجینکست و … اشاره کرد.
ما در این مطلب برخی قسمتهای برگزیده و مهم برای مارکترها را برای شما اماده کردهایم که در ادامه میخوانید. شما میتوانید در صورت تمایل فایل کامل گزارش را از اینجا دانلود کنید.
دیجیکالا بطور متوسط روزانه ۱.۳۱۶.۰۰۰ بازدیدکننده دارد.
دیجیکالاجت در مرداد ۱۴۰۰ فعالیت خود را آغاز کرد و اکنون به دو روش همکاری با فروشگاههای معتبر و فروشگاههای اختصاصی «جت مارت» محصولات خود را
در گروههای سوپرمارکتی، دارو، نان، شیرینی، کافه، میوه، پروتئینی، و گل تأمین میکند. این پلتفرم رقیب جدیدی برای اسنپاکسپرس و سایر اپلیکیشنهای خرید از سوپرمارکتهاست که به بیش از ۱۷ هزار سفارش در روز رسیده است.
در سال ۱۴۰۰ ، دیجیپی سرویسهای اعتباری، درگاه پرداخت هوشمند، کیف پول، و سرویس بازگشت وجهِ کالاهای مرجوعی را به کاربران نهایی و خدمات تامین مالی زنجیره تامین را به فروشندگان و تامینکنندگان دیجی کالا، ارائه کرده است.
همکاری با برندهای داخلی و بینالمللی و تلاش برای تأمین و عرضه هر آنچه مربوط به مد و پوشاک است دیجیاستایل را به یکی از پلیرهای تجارت الکترونیک در زمینه
مد و پوشاک تبدیل کرده است. دیجیاستایل در سالهای اخیر بر حمایت از برندهای ایرانی متمرکز بوده است.
کمدا یکی دیگر از زیرمجموعههای دیجیکالا است که به کاربران امکان خرید و فروش پوشاک را میدهد. در حوزه مد و پوشاک بازگرداندن پوشیدنیهای مازاد به
چرخه مصرف، ماهیت کمدا به عنوان یک شبکه اجتماعی است.
باشگاه مشتریان دیجیکالا جایی ست که کاربران می توانند با عضویت در آن و انجام ماموریتهایی مثل خرید، ثبت نظر برای کالای خریداری شده، سر زدن روزانه، خرید کالاهای
مشخص شده، بیش از سه خرید در ماه، و… از جوایز و تخفیفهای دیجی کلاب استفاده کنند.
سهم خردهفروشی آنلاین از بازار خردهفروشی در ایران ۴ درصد است. این در حالیست که این سهم در کشور ترکیه به ۹، هند ۷ و چین ۳۰ درصد رسیده است!
دیجیکالا به نقل از سایت اینماد اعلام کرده که حدود ۱۰۵ هزار فروشگاه اینترنتی اینماد دار در ایران وجود دارد.
ظهرها پربازدیدترین ساعت و یکشنبهها شلوغترین روز دیجیکالاست.
«گوشی موبایل» و «کتاب» صاحب بیشترین جستوجو در میان کاربران دیجیکالا هستند. جالب توجه است که کتاب با ۸ پله صعود در جایگاه دوم قرار گرفته است. جایگاه سوم کالایی، متعلق به «هندزفری» است.
نسخه وب وبسایت دیجیکالا نرخ تبدیل بیشتری نسبت به ورژن موبایل و اپلیکیشن داراست.
بیش از ۱۰ درصد از پرداختها در سال ۱۴۰۰ به روش پرداخت اعتباری و پرداخت از طریق کیف پول بوده است.
دیجیکالا پس از هر سفارش، پیامکی به مشتریان ارسال میکند و میزان رضایت آنها از خریدشان را از صفر تا 10 میسنجد. نظرسنجی شاخص توصیهکنندگان (NPS) معیار مناسبی برای سنجش تجربه مشتریان در استفاده از دیجیکالاست. نمراتی که مشتریان در سال 1400 به دیجی کالا دادهاند در نمودار زیر آمده است.
۱۳ درصد از مشتریان دیجیکالا در نظرسنجی شاخص توصیهکنندگان (NPS) شرکت کردهاند. از این میزان، ۶۱ درصد استفاده از دیجیکالا را به دیگران توصیه کردند. طبق فرمول NPS، این شاخص برای دیجیکالا در سال ۱۴۰۰ ۴۵ درصد بوده است.
محتوای تولید شده توسط کاربران(UGC) یکی از ابزارهای دیجی کالا است که به کاربران دیگر کمک می کند با بررسی تجربه مشتریان قبلی انتخاب آگاهانهتری داشته باشند.
سهم دیجیکالا از بازار تبلیغات دیجیتال ایران ۱۵ درصد عنوان شده است که عدد جالب توجهیست.
برای مطالعه بیشتر این گزارش اینجاکلیک کنید.
این مطلب اولین بار توسط رسانه دی ام بورد منتشر شده و در اتاق خبر دیجیکالا بازنشر شده است.