برای تجربه بهتر در این وبسایت، لطفا از صفحه نمایش بزرگتر استفاده کنید.

راهنما‌ها۲۵ دی ۱۴۰۱

راهنمای خرید آگاهانه از دیجی‌کالا: شناسایی کالای اصل و غیر اصل

about digikala groupabout digikala groupabout digikala group
about digikala group0 دقیقه وقت خواندن

دیجی‌کالا از سال 1397 تفکیک کالاهای اصل و غیر اصل را با هدف حفظ حقوق مادی و معنوی برندهای معتبر و حمایت از فروشندگان و مشتریان آغاز کرد. این تفکیک به صورت نشان مخصوص روی کالاهایی که واجد شرایط اصل بودن نیستند مشخص شده است. این نشان پس از اظهار فروشنده در مورد محصول خود در پلتفرم به نمایش در می‌آید تا کاربران با آگاهی کامل نسبت به خرید کالای غیر اصل اقدام کنند و تجربه خوشایندی از خرید خود داشته باشند. در این مطلب، معنا و دلیل وجود نشان غیر اصل روی برخی از کالاها در دیجی‌کالا را توضیح می‌دهیم. همچنین با خواندن این مطلب متوجه می‌شوید که منظور دیجی‌کالا از کالای مغایر، کالای تقلبی و فروشنده متخلف چیست و شما به عنوان مشتری، چطور می‌توانید در پایش و بررسی عملکرد پلتفرم مارکت پلیس دیجی‌کالا مشارکت کنید.

کسب وکارهای متنوع با کالاهای متنوع

صفحات محصولات در پلتفرم دیجی‌کالا از بخش‌های متعددی تشکیل شده است. از عکس و شرح محصول گرفته تا تنوع رنگ و همچنین قیمت‌های مختلف و فروشندگان متعدد یک کالا. با تبدیل شدن دیجی‌کالا از یک بازار خرده فروشی به یک بستر مارکت پلیس بزرگ، روزانه فروشندگان متعددی به تعداد فروشندگان مارکت پلیس دیجی‌کالا اضافه می‌شود. در دیجی‌کالا نیز مانند تمام مارکت پلیس‌ها در سراسر جهان، امکان خرید هر نوع کالا (به استثنای کالاهای ممنوعه) با سطح کیفیت متفاوت از برندهای شناخته شده یا ناشناس وجود دارد. بنابراین از میان 8 میلیون کالای متنوع و بیش از 300 هزار کسب‌وکار فعال در دیجی‌کالا بدون شک کالاهایی وجود دارند که لزوماً اصل یا به زبان ساده اورجینال نیستند، یا با برند متفرقه عرضه می‌شوند و همچنین فروشندگانی نیز وجود دارند که انواع و اقسام کالاها را مانند بازارهای فیزیکی با درجه کیفیت و قیمت‌های متفاوتی به فروش می‌رسانند و یا با برند متفرقه عرضه می‌کنند.

دیجی کالا می‌کوشد به صورت شفاف و با در اختیار قرار دادن تمام اطلاعات موجود نسبت به جزئیات یک محصول، کاربران را در سفرشان در هنگام خرید راهنمایی کند. دیجی‌کالا نشان‌های متعددی با اهداف مختلف دارد که برای تفکیک و شناسایی آسان‌تر کالاها استفاده می‌شود. برای کمک به شناسایی کالای غیر اصل از اصل نیز نشان مخصوص غیر اصل در کنار برخی تصاویر، توضیحات و عناوین کالاها درج شده است.

نشان غیر اصل روی برخی محصولات دیجی‌کالا چه معنایی دارد؟

دیجی‌کالا پس از افزایش استقبال کسب‌وکارها برای حضور در پلتفرم مارکت پلیس و در نتیجه بالا رفتن میزان تنوع کالایی، تصمیم به تفکیک کالاهای اصل و غیر اصل به صورت اعلام آنها روی پلتفرم گرفت. این کار هم به حفظ حقوق مادی و معنوی برندهای معتبر کمک می‌کند و هم در راستای حمایت از فروشندگان و آگاهی بخشی به مشتریان و در یک کلام، رعایت حقوق مصرف کنندگان (اعم از مشتری و فروشنده) انجام شده است. این تفکیک به مشتریان امکان می‌دهد تا بر اساس نیاز و قدرت خرید خود، انتخاب آگاهانه تری داشته باشند. برخی از مشتریان تمایل دارند تا با هزینه کمتر، کالاهای مشابه کالاهای اصل را خریداری کنند و در مارکت پلیس دیجی‌کالا می‌توانند این کالاها را با نشان غیر اصل سفارش دهند.


در سال 1401 تنها 3 درصد از کالاهای موجود در پلتفرم دیجی‌کالا نشان غیر اصل دارند.


نکته مهم به هنگام خرید، توجه به توضیح غیر اصل در صفحه محصولات است. پس از ویژگی‌های کالایی که نشان غیر اصل دارد نوشته شده است: این محصول توسط تولید کننده اصلی (برند) تولید نشده است. منظور از این جمله این است که کالای مورد نظر تنها دارای تشابه ظاهری با برند اصلی است و لازم است مشتری به این موضوع توجه کند که در حال خرید محصول اصلی آن برند نیست. بدون شک کالاهایی که با نشان غیر اصل به فروش می رسند از قیمت پایین‌تری نسبت به نمونه مشابه اصل آن برخوردار هستند. برای نمونه به این مورد توجه کنید:

دیجی‌کالا چه برندی را برند متفرقه تعریف می‌کند؟

اکنون بیش از 300 هزار کسب وکار در بازارگاه دیجی‌کالا کالاهای خود را عرضه کرده‌اند که در کنار یکدیگر تنوع 8 میلیون کالا در دیجی‌کالا را شکل داده‌اند. این کالاها می‌توانند شامل برندهای معتبر و مختلف شوند. زمانی که یک کالا از برند معتبری ارائه نشده باشد یا برند آن قابل تشخیص نباشد، از نظر دیجی‌کالا با عنوان برند متفرقه شناسایی و مقوله بندی می‌شود. متفرقه بودن لزوماً به معنای کم کیفیت بودن یا غیر اصل بودن کالا نیست. تنها نشان می‌دهد که برند آن نام معتبری ندارد. این موضوع روی پلتفرم دیجی‌کالا برای کاربر به نمایش در نمی‌آید، بلکه یک توافق میان فروشنده و دیجی‌کالاست تا تفاوت برند اصلی و برند متفرقه را محرز کنند. بدون شک اگر شما به عنوان مشتری، از فیلتر برندهای هر گروه کالایی دست به انتخاب بزنید (اعم از برندهای ایرانی و خارجی)، کالاهایی برایتان به نمایش در می‌آید که دارای برند رسمی و ثبت شده هستند و در زمره برندهای متفرقه قرار نمی‌گیرند.

درج شدن یک کالا با برند متفرقه، به معنای تقلبی بودن کالا و تخلف فروشنده نیست.

منظور از «ضمانت اصل بودن کالا» در دیجی‌کالا چیست؟

اگر به صفحه اصلی دیجی‌کالا مراجعه کنید متوجه می‌شوید که «ضمانت اصل بودن کالا» در کنار چهار قابلیت دیگر به عنوان ویژگی‌های اصلی و مهم خرید از دیجی‌کالا عنوان شده است. منظور دیجی‌کالا از این عبارت،  گارانتی اصالت و سلامت فیزیکی است. این گارانتی تضمین می‌­کند که کالا در سلامت فیزیکی به دست مشتری می‌رسد. در واقع این گارانتی، سالم بودن یک کالا را ضمانت می‌کند و با ضمانت اصل یا غیر اصل بودن کالا تفاوت دارد. همچنین فارغ از آنکه در توضیحات صفحه محصول این گارانتی درج شده باشد، تمامی کالاها در دیجی‌کالا شامل گارانتی سلامت فیزیکی می‌شوند.

دیجی‌کالا با کالاهای غیر اصل چه برخوردی دارد؟

دیجی‌کالا با دو رویکرد پیشگیرانه (proactive) و واکنشی (reactive) به بررسی و احراز کالاهای اصل و غیر اصل می‌پردازد. یعنی هم خودش دست به اقداماتی برای شناسایی کالاهای مشکوک به تقلبی بودن می‌زند و هم بر اساس گزارش‌های مشتریان و خدمات پس از فروش، با کالاهای غیر اصل و فروشندگان آنها برخورد می‌کند.


در سال 1400 اصالت کالای 99/7% کالاهای موجود محرز و تأیید شد. همچنین تا پایان پاییز 1401 بیش از 15561 تنوع کالایی از 3034 فروشنده به عنوان کالای تقلبی تشخیص داده شدند و از این تعداد، 236 فروشنده شامل جریمه نقدی شدند.


اگر پس از بررسی‌های انجام شده، تخلف فروشنده ثابت شود طبق قوانین و جریمه‌های تعریف شده در دیجی‌کالا برای فروش کالای غیر اصل بدون نشان غیر اصل با فروشنده برخورد می‌شود. این بررسی‌ها در مورد آن دسته از کالاهای گزارش شده از سوی مشتریان انجام می‌شود که دو شرط را داشته باشند: 1- کالا فروشنده‌ی «برند» نداشته باشد و 2- دارای نشان غیر اصل نباشد.

البته شرایط جریمه بر اساس دفعات تکرار متفاوت خواهد بود. این جریمه‌ها با هر تکرار فروشنده به صورت تصاعدی اعمال می‌شود:

  1. در مرحله اول، دسترسی فروش آن کالا برای فروشنده محدود می‌شود.
  2. در مرحله دوم، دسترسی گروه کالایی یا برند مربوط به آن از فروشنده سلب می‌شود.
  3. در مرحله سوم، همکاری با فروشنده برای همیشه قطع می‌شود.

در تمامی این مراحل، جریمه نقدی نیز شامل حال فروشنده می‌شود.

فروشنده متخلف موظف به پرداخت جریمه‌ای معادل با ۱۰ برابر قیمت محصول فروش رفته ضربدر تعداد کل فروخته شده از آن محصول از ابتدا‏ می‌شود.

علاوه بر این اقدام‌های واکنشی، دیجی‌کالا با رویکرد پیشگیرانه، نسبت به کالاهایی که غیر اصل بودنشان را با قطعیت احراز می‌کند محدودیت‌هایی تعریف می‌کند:

  1. درج نشان غیراصل روی کالا (درصورتی که اصالت کد کالا مورد تایید باشد سلب دسترسی فروش کالا)
  2. سلب دسترسی فروشنده از فروش کد کالای مربوطه.
  3. سلب دسترسی فروشنده از فروش گروه کالایی مربوطه.
  4. سلب دسترسی فروشنده از فروش کد کالای مربوطه و اعمال جریمه نقدی.
  5. سلب دسترسی فروشنده از فروش گروه کالایی مربوطه و اعمال جریمه نقدی.
  6. مسدود کردن دسترسی فروشنده به پنل و اعمال جریمه نقدی.

از میان 236 فروشنده‌ای که کالاهایشان به عنوان کالای تقلبی شناسایی شده است تنها 8 فروشنده شامل جریمه مرحله سوم شدند و به ترتیب 184 و 44 فروشنده جریمه‌های اول و دوم را متحمل شدند. این مراحل جریمه ممکن است در بازه‌های زمانی مختلف ثبت شوند و محدود به سال 1401 نیست.


همچنین مسئولیت کامل جبران خدمات برای مشتریانی که تحت تأثیر این تخلف قرار گرفته‌اند با دیجی‌کالا خواهد بود. در این شرایط، کالای تقلبی مرجوع و اصل مبلغ به حساب مشتری بازگردانده می‌شود. بنابراین با توجه به ضرری که متوجه فروشندگان است بسیار اهمیت دارد که مشتری‌ها دلیل درخواست مرجوعی خود را با دقت انتخاب کنند تا فروشنده‌ای بی دلیل جریمه نشود.

مغایرت یا غیر اصل؟ دلیل مرجوعی کالا را به درستی انتخاب کنید

در دیجی‌کالا مفهوم دیگری نیز به هنگام نظارت بر عملکرد فروشندگان استفاده می‌شود، مغایرت یا کالای مغایر. مغایرت زمانی رخ می‌دهد که یکی از مشخصات  کالای فروخته شده – مانند تصاویر کالا، برند، رنگ، مدل کالا، سایز و ابعاد کالا، مواد اولیه به کار رفته در محصول، کشور سازنده و جعبه و بسته بندی با اطلاعات درج شده در پلتفرم دیجی‌کالا متفاوت باشد کالایی که به دست مشتری رسیده تفاوت داشته باشد، در این شرایط، آن کالا به صورت مغایر به فروش رفته است و به معنای فروش کالای غیر اصل نیست.

در این حالت مشتری می‌تواند نسبت به مرجوع کردن کالای خریداری شده اقدام کند و باید از بین گزینه‌ها درخواست مرجوعی خود را به عنوان مغایرت کالا یا به طور دقیق‌تر «کالا با اطلاعات درج شده در سایت مغایرت دارد» ثبت کند.

بنابراین مشتریان هنگام درخواست مرجوعی باید دقت کنند که کالای مغایر یا بی کیفیت با کالای غیر اصل تفاوت دارد و هنگام ثبت درخواست مرجوعی از میان گزینه‌های موجود، نزدیک ترین دلیل به درخواست مرجوعی را علامت بزنند. همچنین کیفیت یک کالا می‌تواند از نظر یک مشتری قابل قبول باشد در حالی که انتظارات مشتری دیگری را برآورده نکرده است. البته در کالاهای مشابه، قیمت کالاها می‌تواند باعث ایجاد تمایز در کیفیت آنها شود.


تا پایان پاییز سال 1401 بیش از 313 هزار تنوع کالایی از سوی کاربران با دلیل «مغایر بودن» مرجوع شده‌اند. از این تعداد 11 هزار آیتم کالا از سوی دیجی‌کالا به عنوان کالای مغایر به تأیید رسیده است.


همچنین تا پایان پاییز 1401 بیش از 68 هزار تنوع کالا از سوی کاربران با دلیل «غیر اصل بودن» مرجوع شده‌اند. از این تعداد تنها 120 آیتم از سوی دیجی‌کالا به عنوان کالای غیر اصل به تأیید رسیده است.


کالاهایی که اصل نیستند اما بدون نشان غیر اصل، به عنوان کالای اصل به فروش می‌رسند تا 90 روز امکان مرجوعی دارند. 


مشتری چطور می‌تواند متوجه اصل یا غیر اصل بودن کالا شود؟

به هنگام خرید حتماً به وجود یا عدم وجود نشان غیر اصل روی یک کالا توجه کنید. شما می‌توانید این نشان را در زمان scroll کردن اجناس مختلف در پلتفرم دیجی‌کالا مشاهده کنید. همچنین وقتی روی کالایی که این نشان برایش درج شده وارد شوید، واژه غیر اصل را با رنج نارنجی در گوشه سمت راست بالای عنوان کالا (در اپلیکیشن) و گوشه سمت چپ کنار عنوان کالا (در وب سایت) می‌بینید.

هنگامی که کالا نشان غیراصل می‌گیرد اگر نامی مشابه برند اصلی داشته باشد، از عنوان کالا حذف می‌شود و تشابه اسمی در عنوان کالا وجود نخواهد داشت، اما ممکن است تشابهی در عکس کالا وجود داشته باشد. برای مثال:

مشتری چطور می‌تواند در شناسایی کالاهای تقلبی به دیجی‌کالا کمک کند؟

اگر محصول تولید شده، تداعی کننده کالای اصلی در ذهن مشتری باشد در حالی که توسط تولید کننده‌های اصلی تولید نشده باشد و بدون نشان غیر اصل و توضیح آن روی پلتفرم دیجی‌کالا نمایش داده شود، غیر اصل (به معنای تقلبی) است. به عبارت دیگر، آن دسته از کالاهای غیر اصل که بدون نشان «غیر اصل» و به عنوان کالای اصل، توسط فروشندگان عرضه شده باشند، به عنوان کالاهای تقلبی شناسایی می‌شوند.

در این شرایط شما می‌توانید فرایند مشارکت در دادن بازخوردهای خود نسبت به عملکرد فروشندگان یا پلتفرم را آغاز کنید. هر کاربر می‌تواند پس از تشخیص مورد مشکوک در توضیح محصولات، این موضوع را به همکاران دیجی‌کالا در بخش نظارت بر عملکرد فروشندگان اطلاع دهد. برای این کار، روی عبارت «گزارش نادرستی مشخصات» کلیک کنید و از میان گزینه‌های نمایش داده شده، «این کالا غیر اصل است» را انتخاب کنید. با گزارش شما، همکاران دیجی‌کالا موضوع را بررسی می‌کنند و در صورت محرز شدن غیر اصل بودن کالا، فروشنده ملزم به اعلام این موضوع و درج آن روی محصول خود می‌شود.

 

همچنین اگر یک مشتری کالایی غیر اصل دریافت کند می‌تواند از راه‌های ارتباطی این مساله را به دیجی‌کالا گزارش دهد. یکی از راه‌های ارتباطی ثبت درخواست مرجوعی تحت عنوان کالای غیر اصل است.

البته این بازخورد پس از ثبت درخواست مشتری، یک مرحله توسط خدمات پس از فروش و بر اساس مستنداتی که مشتری ارائه می‌کند بررسی می‌شود و سپس در بخش نظارت بر عملکرد فروشندگان هم گزارش‌های خدمات پس از فروش مجدداً بازبینی می‌شود. به این ترتیب، فرایند احراز غیر اصل بودن کالا با دقت بیشتری انجام می‌شود.

نکته‌ای برای فروشنده‌ها: فروش کالای غیر اصل در دیجی‌کالا

فروش کالای غیر اصل باعث ایجاد تجربه بد از خرید برای مشتری، مرجوعی کالا و کاهش امتیاز عملکرد فروشنده و نارضایتی فروشندگانی می‌شود که صادقانه کالای اصل را به فروش می رسانند. هرچند امکان عرضه کالای غیر اصل در مارکت پلیس دیجی‌کالا توسط فروشنده ها وجود دارد، اما این کار تحت شرایط و ضوابط خاصی باید انجام شود تا اولویت اول یعنی آگاهی مشتری از کالایی که برای خرید انتخاب کرده است تضمین شود. در واقع بیش از هر چیزی لازم است مشتری از اینکه در حال خرید کالای غیر اصل است مطلع و مطمئن باشد. به همین منظور در پنل هر فروشنده یک قابلیت تعریف شده است تا با انتخاب گزینه نشان کالای غیر اصل در بخش اصالت کالا، بر طبق تعاریف بتواند با حفظ شفافیت، کالای غیر اصل خود را به فروش برساند.

چگونگی استفاده از نشان غیر اصل به طور کامل در وب‌سایت سلر آکادمی توضیح داده شده است.

ایجاد تجربه خوشایند خرید، هدفی‌ست که دیجی‌کالا در تمام فعالیت‌ها و به روز رسانی‌های خود در پلتفرم مارکت پلیس دنبال می‌کند. برای داشتن تجربه خوب در خرید از دیجی‌کالا خوب است آشنایی کافی نسبت به امکانات و ویژگی‌های درج شده برای هر محصول در صفحه مربوط به آن داشته باشیم. بدون شک خوشایند بودن تجربه خرید با برخورداری از آگاهی کافی و کامل نسبت به قابلیت‌ها و ویژگی‌های موجود در بستر خرید، ارتباط تنگاتنگ دارد. تعریف نشان غیر اصل و تفکیک آن از کالاهای اصل یکی از تلاش‌های دیجی‌کالا برای آگاهی بخشی نسبت به ماهیت پلتفرم مارکت پلیس و نیز اطلاع رسانی در مورد شرایط خرید کالای اورجینال از دیجی‌کالاست. شما می‌توانید دیدگاه خود را نسبت به این اقدام بنویسید و تجربه خود را با ما به اشتراک بگذارید.

 

اخبار مرتبط

برای استفاده از مطالب وب‌سایت درباره گروه دیجی‌کالا، داشتن «هدف غیرتجاری» و ذکر «منبع» کافیست. تمام حقوق اين وب‌سايت نیز برای شرکت گروه تجارت الکترونیک دیجی‌کالا است.